CLA

CLA je kratica za  konjugirano linolejsko (linolno) kislino. Linolejska kislina  je  omega-6 maščobna kislina, naravno prisotna predvsem v govejem mesu in mlečnih izdelkih, najdemo pa jo tudi v koruznem olju, sončničnih semenih, sončničnem olju ter različnih oreščkih, vendar pa jo je težko zaužiti iz hrane v zadostni količini. 

Linolejska kislina je esencialna maščobna kislina, kar pomeni, da jo telo ne more tvoriti samo in jo zato moramo vnašati s hrano. Sodeluje pri absorpciji določenih vitaminov (A,D,E,K) ter s tem vpliva na trdnost kosti, je močan antioksidant (antikancerogene lastnosti), krepi imunski sistem. V številnih znanstvenih študijah je dokazano, da uravnava holesterol.

Za osebe z odvečnimi kilogrami je zelo zanimiva lastnost CLA, da pospešuje izgorevanje maščob, obenem pa tudi zavira njihovo nadaljnje nabiranje v telesu, istočasno pa povečuje vsebnost mišične mase in s tem vpliva na boljše razmerje med mišicami in maščobnim tkivom v telesu.

Kako CLA deluje
Poznamo različne izomere linolne kisline, ki se med seboj razlikujejo glede na položaj konjugiranih dvojnih vezi, zato ločimo več vrst konjugiranih linolnih kislin. Najpogostejši v naravi sta cis 9, trans-11 CLA (trans, 9-cis,11-oktadekadienojska kislina) ter trans-10, cis -12 CLA (trans,10-cis,12 oktadekadienojska kislina). Mehanizem delovanja konjugiranih linolnih kislin danes sicer še ni natančno poznan, bolje pa so poznani predvsem učinki njihovega delovanja.

Številne študije so potrdile predvidevanja, da bi lahko z uživanjem CLA pomagali preprečiti številna rakava obolenja, bolezni srca in ožilja, hiperholesterolemijo, sladkorno bolezen tipa II ter vedno pogostejšo bolezen sodobnega časa, debelost.

Strokovnjaki predvidevajo, da CLA v našem organizmu pospešijo apoptozo rakavih celic oziroma inhibirajo njihovo hitro delitev in razmnoževanje. Poleg tega zavirajo delovanje številnih kancerogenih snovi in sicer na ta način, da se z njimi direktno povežejo, s čimer zmanjšajo njihov vpliv na naše telo ter s tem zaščitijo naš organizem pred različnimi rakavimi obolenji.

Antilipemično delovanje CLA je bilo dokazano v številnih znanstvenih poskusih, v katerih so strokovnjaki potrdili predvsem velik vpliv konjugiranih linolnih kislin na zmanjšanje koncentracije prostih maščobnih kislin in trigliceridov v krvi. Dokazali so tudi pomemben vpliv konjugiranih linolnih kislin na uravnavanje koncentracije glukoze v krvi.

S CLA obogatena dieta lahko pripomore k zmanjšanju telesne teže, saj naj bi konjugirane linolne kisline razgradile velike maščobne celice na manjše in s tem vplivale na razgradnjo nezaželenih maščobnih oblog. Zato je CLA zelo učinkovita tudi pri odpravi celulita. Pomembno pa je predvsem dejstvo, da so učinki CLA vidni tudi pri nespremenjenem načinu prehranjevanja, kar pomeni, da nam organizma, v želji po izgubi odvečnih kilogramov, ni potrebno stradati.

Dodatno uživanje konjugiranih maščobnih kislin je vsak dan bolj smiselno tudi zato, ker imajo mlečni ali mesni izdelki danes največkrat znižano vsebnost maščob, s čimer pa so osiromašeni tudi s pomembnimi maščobnimi kislinami, tako esencialnimi kakor tudi s posredno esencialnimi maščobnimi kislinami, kakršna je konjugirana linolna kislina.
Dnevna priporočena doza za CLA je 1-2 g, čeprav stranskih učinkov niso opazili tudi pri večjih količinah zaužite CLA (6 g dnevno).

Uporabljena liteatura:

  • PDR for Nutritional Supplements; 2001; Medical Economics Company, Inc. at Montvale
  • H.Winter Griffith, M.D.; VITAMINS Herbs, Minerals & Supplements, the complete guide; 1998 Fisher books
  • J.M.Brown, Y.D.Halvorsen in drugi; Trans-10, cis-12, but not cis-9, trans-11, conjugated linoleic acid attenuates lipogenesis in primary cultures of stromal vascular cells from human adipose tissue; 2001, The american society for nutritional sciences
  • J.P.DeLany, F.Blohm in drugi; Conjugated linoleic acid rapidly reduces body fat content in mice without affecting energy intake; 1999; Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol.
  • E.Rodriguez, J.Ribot, and A. Palou; trans-10, cis-12, but not cis-9, trans-11 CLA isomer, inhibits brown adipocyte thermegenic capacity; 2002.