Ne razumeš slovensko? Spremeni jezik   
a Slovenščina
Išči po produktih
izdelek je dodan v košarico
0
izdelkov
v košarici
PREHRANSKA DOPOLNILANARAVNA KOZMETIKADIETETIKAŠPORTNA PREHRANA
Rabiš pomoč?
Pokliči nas:
02 252.23.49
Zaradi katerega razloga uporabljate prehranska dopolnila?
za dobro počutje
da bi shujšal/a
ker se ukvarjam s športom
ker kadim in živim nezdravo
da ohranim zdravje
ker se nepravilno prehranjujem
da ne bi moral/a jemati zdravil
da bi si omilil/a zdravstvene težave
ne uporabljam jih
Opozorilo
Informacije na spletnih straneh so informativne in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. V kolikor na podlagi prebranih informacij predvidevate, da bi lahko bili v skrbeh za svoje zdravje, vam priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.
15.06.2017

Zaščita oči

Človeško oko je najpopolnejši optični inštrument, ki sliko zunanjega sveta s pomočjo vidne poti prenaša v možganske centre, kjer nastaja slika kot jo zazna naša zavest.

Zaznavanje svetlobe omogočajo celice, ki ob prisotnosti svetlobe reagirajo, tako da svetlobni signal pretvorijo v živčni impulz. Te celice imenujemo paličice in čepki. Paličice omogočajo zaznavanje svetlobe v slabih svetlobnih pogojih (npr. mrak), čepki pa omogočajo razlikovanje barv.
Zgradba očesa
očesno zrklo – sestavljeno je iz več ovojnic
 • beločnica – je zunanji del očesnega zrkla bele barve,
 • žilnica –se nahaja pod beločnico in predstavlja žilni preplet odgovoren za prehrano očesa,
 • mrežnica - je zgrajena iz več plasti živčnih celic občutljivih za svetlobo - potek dogodkov od vstopa svetlobe v oko do prihoda živčnih impulzov v možgane imenujemo vid oziroma zaznavanje svetlobe,
 • roženica  - je prozorna ovojnica na prednjem delu očesa, napolnjena z očesno vodico,
 • veznica -  je pomemben branik, ki preprečuje mikrobom vstop v oko.
 • notranja zgradba očesa
 • šarenica - uravnava količino svetlobe, ki vstopi v oko,
 • zenica - je odprtina, ki jo obdaja šarenica in omogoča prehod svetlobe v oko,
 • očesna leča – je prozorna tvorba - ki izostri snope žarkov svetlobe na mrežnic in omogoča, da lahko vidimo ostro sliko predmetov na različnih razdaljah,
 • rumena pega - je predel rumene barve, ki je posledica visoke vsebnosti luteina - rumena pega omogoča visoko ločljiv centralni vid (branje, gledanje televizije…),
 • slepa pega - na tem mestu ni več svetlobno občutljivih celic, pride do prekinitve vidnega polja,
 • vidni živec -  je živec, ki povezuje mrežnico z možganskimi središči odgovornimi za obdelovanje svetlobnih informacij.
Pomožni deli očesa
Pomožni deli očesa so obrvi, veke s trepalnicami, solzne žleze in mišice omogočajo zaščito ter ustrezno gibljivost očesnega zrkla.

Motnje ostrine vida 
 • daljnovidnost – predmete v daljavi vidimo boljše kot v bližini,
 • kratkovidnost – predmete v bližini vidimo boljše kakor oddaljene predmete,
 • ukrivljenost roženice – slika, ki jo gledamo je nepravilna, tako pri predmetih v bližini, kakor tudi pri oddaljenih,
 • starovidnost -  leča prične počasi izgubljati svojo prožnost, tako da vedno težje izostrimo sliko na bližino,
 • slabovidnost -   oko je povsem zdravo, samo ostrina je slaba – lahko rečemo tudi leno oko.

Očesne bolezni
Pri očesu lahko pride do okvare, ki se kaže bodisi kot motnja v obliki ali funkciji očesa, bodisi kot bolezen. Takšno spremembo opazijo pri otroku že ob rojstvu ali pa jo pozneje opazimo sami. Očesne bolezni zdravimo podobno kot druga obolenja.
 • Glavkom ali povišan očesni pritisk -  je  bolezen, ki prizadene očesni živec – nastane slabša prekrvavitev živca, kar se kaže v poslabševanju vida - star izraz, ki je še vedno poznan med ljudmi, je zelena mrena.
 • Siva mrena ali katarakta - pomeni zamotnitev očesne leče, po navadi se razvija počasi, lahko pa se razvije tudi v nekaj mesecih. Sivo mreno lahko delno preprečujemo z ustrezno UV zaščito (sončna očala) in seveda zdravim načinom življenja, ter z uživanjem zadostne količine vitaminov.
 • Konjunktivitis ali vnetje očesne veznice  - je najbolj pogosto vnetje oči, ki je prizadelo že skoraj vsakega od nas. Oči so pordele, pečejo in se prekomerno solzijo, včasih tudi srbijo (alergično vnetje). V takih primerih nas moti svetloba.
 • Odstop mrežnice - zatekanje tekočine pod mrežnico,  privede do dviga mrežnice od podlage, oziroma do odstopa mrežnice.  V tem primeru, pacienti pogosto opažajo pojav bliskanja ali motnje pred očmi.
 • Suho oko - suho oko je ena od najpogostejših težav. Povzroči jo nepravilno delovanje solznih žlez, ki ne proizvajajo dovolj solzne tekočine ali pa ima le-ta neustrezno sestavo. Suho oko je lahko posledica dolgotrajnega dela z računalnikom, suhega zraka v prostorih, tobačnega dima ali nošnje kontaktnih leč, večkrat se pojavi sočasno s kakšnimi  boleznimi.
 • Diabetična retinopatija - se pojavi pri 90 % bolnikov s sladkorno boleznijo v desetih letih po pojavu bolezni. Redne kontrole bolnikov s sladkorno boleznijo so zelo pomembne, kaže se s krvavitvami, žilnimi nepravilnostmi in drobnimi infarkti mrežnice.
 • Starostna degeneracija rumene pege -  je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici, ki je pomembna za centralni vid, to je vid, ki nam omogoča branje, prepoznavanje obraznih potez, gledanje televizije in opravljanje preciznega ročnega dela.

Kako ohranimo zdrave oči?
 • zdrava prehrana, če kadimo – opustimo kajenje,
 • izogibamo se izsuševanju oči,
 • uporabljamo sončna očala,
 • odmori pri delu, če delamo za računalnikom,
 • uporaba pravilne dioptrije,
 • preventivni pregledi pri očesnem zdravniku
 • vitaminski dodatki so zelo pomembni za oči (lutein, zeaksantin, ….)
VSEVID

Z ohranjanjem zdravja oči se izboljšuje kakovost življenja v celotni življenjski dobi.  Pravilna skrb za zdravje oči upočasni slabšanje osrednjega vida, povezanega s staranjem.  Prav tako zmanjšuje verjetnost prezgodnje izgube vida zaradi stresa ali očesnih bolezni.  
Pravilna prehrana in zdravje oči sta tesno povezani.  Obstaja veliko vrst živil ali prehranskih dopolnil, ki lahko bistveno izboljšajo kakovost vašega vida in zdravje oči.  Za tiste, ki želijo ohraniti svoj vid, obstajajo številni nasveti in smernice.

Antioksidanti imajo vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek mnogih bolezni. Bolezni oči niso nobena izjema. Raziskave namreč kažejo, da lahko določeni antioksidanti zmanjšajo možnost obolevanja za katarakto, degeneracijo rumene pege in drugih očesnih bolezni.

Vitamin E
Vitamin E imenovan tokoferol je močan antioksidant.  Vloga vitamina E je zaščita pred oksidacijo, torej lovi proste kisikove radikale v membranah, lipoproteinih in drugih telesnih tkivih, sestavljenih iz maščob  in jih tako varuje pred poškodbami – to je njegova glavna funkcija v telesu.
Vitamin E v  očesu preprečuje predvsem oksidacijo maščobnih kislin v očesu. Skrbi, da ne pride do okvar celičnih membran in da ne pride do motenega delovanja očesne leče.
S pojavi pomanjkanje tokoferola v očesni mrežnici, obstaja nevarnost sive mrene, povečuje se tudi tveganje za odstop mrežnice . Vitamin E je potreben  pri kratkovidnosti, saj spodbuja prenos in absorpcijo kalcija, ki je potreben za pravilno krčenje očesnih mišic.
Zelo dober vir vitamina E je olje pšeničnih kalčkov, veliko ga vsebujejo tudi sončnično olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, sojino olje, olivno olje in druga olja. Poleg olj vitamin E vsebujejo tudi različna semena in oreščki, zelena zelenjava, kot je špinača, brokoli,…


Cink in selen
Cink in selen sta minerala, ki sta pomembna za oči. 
Cink je najpogostejši element v očesu. Največ ga je v pigmentih mrežnice in je del vezivnega proteina mrežnice, ki je odgovoren za transport vitamina A, je tudi esencialni element za delovanje mnogih antioksidantnih encimov v mrežnici. Zadosten vnos tega elementa lahko izboljša že obstoječo starostno degeneracijo rumene pege. 
Dobri viri cinka so meso, jetra, jajca, morska hrana, predvsem ostrige,…

Selen je znan v človeškem organizmu kot lovilec prostih radikalov. Je tudi sestavina encima, potrebnega za razstrupljanje vodikovega peroksida.
Pomanjkanje selena  ima negativen vpliv na stanje očesa, zlasti je povezan z nastankom katarakte pri starejših.

Dobri viri selena so meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, pistacije, jastog, kokosov oreh, brazilski oreški,…

Lutein in zeaksantin
Lutein in zeaksantin spadata med antioksidante karotenoide - naravne snovi, ki zelenjavi in sadju dajejo rumeni pigment. 
Delujeta vzajemno, v človeškem telesu sta prisotna na očesni mrežnici. Zeaksantin na sredi mrežnice v rumeni pegi, lutein pa na obrobnih predelih mrežnic. Edinstvena lastnost luteina je odpornost na svetlobo in sposobnost, da se kopiči v tkivih očesa.

Delovanje luteina in zeaksantina
Rumena pega ali makula je zelo občutljiva na modro svetlobo, ki poleg UV-svetlobe lahko resno poškoduje oči. Lutein in zeaksantin modro svetlobo filtrirata, preden doseže makulo, in na tak način ščitita oko. Tako kot uporaba sončnih očal, je tudi redno uživanje luteina in zeaksantina zaščita pred škodljivimi svetlobnimi žarki.  Oba pigmenta delujeta preventivno oziroma preprečujeta razvoj očesnih obolenj povezanih s staranjem. Lutein in zeaksantin pri osebah vseh starosti lahko izboljšata ostrino vida, zmanjšata občutljivost na svetlobo (bleščanje), zvišata občutljivost za kontrast, izboljšata vid in nejasnost barv pri slabi luči. 

Količina luteina in zeaksantina

Glede na to, da telo luteina in zeaksantina ne more proizvajati samo,  je potrebno  poskrbeti za njun zadosten vnos z živili. Potrebna količina luteina je sicer odvisna od starosti, strokovnjaki pa priporočajo vsaj 6 mg dnevno. 

Veliko luteina je v rumenem korenju, v znatnih količinah pa ga sicer najdemo tudi v temno zeleni listnati zelenjavi, kot je špinača, brokoli, grah, bučke, …

Zeaksantin najdemo v repi,  brokoliju, koruzi, brstičnem ohrovtu ,blitvi, grahu,…

Za priporočeno dnevno količino bi potrebovali veliko količino zelenjave, zato je najbolj enostaven način, da si zagotovite zadosten odmerek z uživanjem prehranskih dopolnil. 

Za prehranska dopolnila je pomembno, da vsebujejo visokokakovostne naravne izvlečke
v zadostnih količinah.

Lutein in zeaksantin   se med drugim  nahajata v obliki inovativna formule vrhunske kakovosti VisionVitalize™ in sta pridobljena iz naravnega vira – lutein iz cvetov žametnice, zeaksantin pa iz posušenih plodov paprike..

Arhiv:

-5%
2 x NONI SOK 950 ml
61,36 €
dodaj
NUTRILAB VseVID
8,56 €
dodaj
-23%
Australian naravna kozmetika v akciji
18,40 €
dodaj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?