Ne razumeš slovensko? Spremeni jezik   
a Slovenščina
Išči po produktih
izdelek je dodan v košarico
0
izdelkov
v košarici
PREHRANSKA DOPOLNILANARAVNA KOZMETIKADIETETIKAŠPORTNA PREHRANA
Rabiš pomoč?
Pokliči nas:
02 252.23.49
Zaradi katerega razloga uporabljate prehranska dopolnila?
za dobro počutje
da bi shujšal/a
ker se ukvarjam s športom
ker kadim in živim nezdravo
da ohranim zdravje
ker se nepravilno prehranjujem
da ne bi moral/a jemati zdravil
da bi si omilil/a zdravstvene težave
ne uporabljam jih
Opozorilo
Informacije na spletnih straneh so informativne in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. V kolikor na podlagi prebranih informacij predvidevate, da bi lahko bili v skrbeh za svoje zdravje, vam priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.
08.06.2017

Težave s prostato - Težave z uriniranjem

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami povezanimi s prostato.

Prostata

Prostata je žleza, ki leži tik pod mehurjem in so jo včasih imenovali tudi podmehurnica, njena vloga je priprava semenske tekočine. Prostata kot prstan objema sečnico - cevko, po kateri iz mehurja odteka seč.

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami povezanimi s prostato. Zaradi staranja  pri mnogih moških zaradi sprememb hormonske presnove, prostata začne rasti in povzročati manjše ali večje težave. Povečanje prostate imenujemo  benigna hiperplazija prostate (BHP).

Težave moški najprej občutijo  pri uriniranju. Začne se s tem, da morajo ponoči hoditi na stranišče, curek urina je tanjši, uriniranje opazno daljše kot prej, po uriniranju pa seč še naprej kaplja iz sečnice.

Ob pojavu teh znakov je potreben pregled pri zdravniku specialistu urologu, ki bo z rektalnim pregledom ocenil velikost, obliko in elastičnost žleze, velikost prostate in zaostanek seča v mehurju. Pregled pri urologu je obvezen in zelo pomemben zato, da izključi možnost, da gre pri povečanju prostate za maligno povečanje ali raka.

Za zdravljenje benigne hiperplazije prostate je na voljo več možnosti:
uporaba zdravil,
različne oblike kirurškega zdravljenja,
na začetni stopnji bolezni si lahko učinkovito pomagamo z izvlečki iz zdravilnih rastlin in tako upočasnimo povečevanje prostate.

IZVLEČEK IZ BUČNIH SEMEN

Bučna semena v ljudskem zdravilstvu jugovzhodne Evrope že dolgo uporabljajo za lajšanje težav z razdražljivim  mehurjem in benignim povečanjem prostate.
Navadna buča (Cucurbita pepo) je znana kulturna rastlina, ki jo množično gojijo. Njeni plodovi lahko dosežejo tudi nekaj deset kilogramov. Bučo so v Evropo prinesli iz Mehike. 
Bučna semena vsebujejo široko paleto različnih sestavin:
 • zelo veliko linolenske kisline, ene izmed esencialnih nenasičenih kislin,
 • vsebujejo tudi fitosterole, tokoferole, karotenoide – zanje značilno antioksidativno delovanje, kar pomeni, da lovijo proste radikale, ki lahko poškodujejo celice.
 • visoka vsebnost sterolov, učinkovin, ki pomembno vplivajo na znižanje povečane vsebnosti dihidrotestosterona (DHT) v krvi, enega od dejavnikov za benigno povečanje prostate,
 • vsebuje tudi veliko selena, mangana, magnezija in fosforja, cink, železo,
 • redko aminokislino kukurbitacin, ki ima antihelminetično delovanje – zato so včasih bučna semena v ljudski medicini uporabljali za preganjanje črevesnih zajedavcev,
 • so tudi bogat vir proteinov,
 • od vitaminov vsebujejo večje količine vitaminov B (z izjemo B12) in vitamina E, 
 • nove raziskave so potrdile tudi vsebnost tako imenovanih enterodiolov v semenih, ki pozitivno vplivajo na mehur in prostato,…
Uporaba buč, bučnih semen in izvlečkov iz buč

V Sloveniji jo večinoma gojimo za krmljenje živine,  za hrano, pridobivanje bučnega olja,  iz njenih semen izdelujejo tudi izvlečke.
 • bučno meso ima nizko kalorijsko vrednost (25 kcal/100 g), zato je priporočljivo pri shujševalnih dietah,
 • želodčnih težavah, sladkorni bolezni, protinu, revmi... Buče namreč delujejo protivnetno in spodbujajo telo, da porabi maščobne zaloge. 
 • ker so buče tudi diuretik, pomagajo pri izločanju seča, pri odpravljanju ledvičnih kamnov, kroničnem zaprtju, hemoroidih in vnetju črevesja. 
 • poleg tega preprečujejo bolezni srca in ožilja, ter zaradi velike vsebnosti karotena varujejo naš vid,
 • izvlečke iz semen s pridom uporabljajo za odpravljanje simptomov pri povečani prostati 

Izvleček iz semen poveča urinarni tok, skrajša čas uriniranja, zniža frekvenco uriniranja in zmanjša volumen rezidualnega urina. Bučna semena so učinkovita pomoč pri BHP. Kakovost  življenja  moških s težavami se zelo poveča.

RASTLINSKI STEROLI (FITOSTEROLI

Rastlinski steroli -  sitosterol, kampesterol, stigmasterol, avenasteroli in stanoli so snovi, ki pomagajo pri zniževanju holesterola. 
Evropska agencija za varno hrano je potrdila zdravstveno trditev: rastlinski steroli prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
Rastlinski steroli se nahajajo se v številnih žitih, zelenjavi, sadju, fižolu, oreščkih, semenih..., vendar je koncentracija sterolov, v njih zelo nizka, zato bi morali zaužiti velike količine, da bi dosegli njihov učinek. Pomagamo si s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo izvlečke rastlinskih sterolov.
Glavni fiziološki učinek, ki nastopi po zaužitju fitosterolov, je zmanjšana absorpcija holesterola iz črevesja.

Vloga fitosterolov pri težavah s povečano prostato
 • z zniževanjem holesterola v krvi se preprečujejo njegovo nalaganje v prostati in s tem razvoj BHP.
 • fitosteroli - posebno betasitosterol naj bi deloval kot zaviralec prostaglandinov, ki imajo prav tako pomembno vlogo pri nastanku BHP,
 • pomembno vplivajo na znižanje povečane vsebnosti dihidrotestosterona (DHT) v krvi, enega od dejavnikov za benigno povečanje prostate,


 • Kako delujejo rastlinski steroli? 
 1. Ker je njihova zgradba podobna holesterolu,  posnemajo delovanje holesterola in z njim tekmujejo za absorpcijo holesterola iz črevesja, vendar jih za razliko od holesterola iz črevesa ne moremo posrkati in zato ne pridejo do krvnih žil, ampak jih izločimo.
 2. Zaradi zmanjšane absorpcije holesterola, pride do trenutnega pomanjkanja holesterola v jetrih.
 3. Ker jetra potrebujejo holesterol za izdelavo žolča, ga začnejo jemati iz krvi in na tak način zmanjšujejo količino holesterola v krvi (to se začne dogajati postopoma in je odvisno od zadostne količine zaužitih sterolov).
 4. Neodvisne klinične študije so pokazale, da lahko redno uživanje rastlinskih sterolov v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano, ter zdravim življenjskim slogom že v treh tednih zniža holesterol  do 15 odstotkov.

PHYTOPIN – izvleček rastlinskih sterolov
Phytopin je popolnoma naraven izvleček iz lubja bora (Pinus sp.), ki vsebuje kompleks rastlinskih sterolov.
 Phytopin –zaščitena blagovna znamka podjetja DRT, Francija
Sestava Phytopin-a
sestavine, brez dodatka kakršnih koli aditivov:
 • beta-sitosterol (70% - 80%),
 • beta-sitostanol (10% - 15%),
 • kampesterol     (6% -10%),
 • stigmasterol,
 • drugi steroli

  CINK
Cink (Zn) najdemo v skoraj vsaki celici v telesu. Številni encimi ga potrebujejo za normalno delovanje. Pomanjkanje cinka se kaže najprej v zmanjšanju imunskih sposobnosti organizma in številnih drugih težavah. 
Evropska agencija za varnost hrane, EFSA je za uporabo na živilih, ki so dober vir cinka, potrdila veliko zdravstvenih trditev: ima vlogo pri presnovi kislin in baz, ima vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, ima vlogo pri kognitivnih funkcijah, ima vlogo pri sintezi DNK, ima vlogo pri plodnosti in razmnoževanju, ima vlogo pri presnovi makrohranil,  ima vlogo pri presnovi maščobnih kislin, ima vlogo pri presnovi vitamina A, ima vlogo pri sintezi beljakovin,  prispeva k ohranjanju zdravih kosti,  prispeva k ohranjanju zdravih las, prispeva k ohranjanju zdravih nohtov, prispeva k ohranjanju zdrave kože, prispeva k vzdrževanju normalne ravni testosterona v krvi, ima vlogo pri ohranjanju vida, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ima vlogo pri delitvi celic.  

Vloga cinka pri težavah s prostato
 • prispeva k vzdrževanju normalne ravni testosterona v krvi,
 • ima obrambno vlogo, saj zavira prodor bakterij v prostato in po sečnici naprej v mehur,
 • krepi prostato in igra pomembno vlogo pri razvoju vseh reproduktivnih organov,
 • bolniki s kroničnim vnetjem prostate imajo pogosto znižane vrednosti cinka. Ob njegovem pomanjkanju se zmanjša tudi število semenčic v semenski tekočini,
 • pomaga pri zdravljenju neplodnosti.
Absorpcija cinka
Cink je v hrani vezan na beljakovine. Ko hrano zaužijemo, jo encimi razgradijo in cink sprostijo iz živila. Cink se v telo absorbira v tankem črevesu, stopnja absorpcije znaša dobrih 70 %, če ni dejavnikov iz ostalih sestavin obroka, ki bi lahko zavirale absorpcijo cinka. Cink se občutno slabše absorbira v prisotnosti fitatov iz polnozrnatih žit in nekaterih vrst zelenjave.

Vir cinka 
Bogat vir cinka so vse vrste mesa, jajca in mlečni izdelki. Posebno dober vir so ostrige. Živila rastlinskega izvora so precej slabši viri cinka, poleg tega pa njegovo absorpcijo motijo tudi fitati, ki jih najdemo v rastlinah.
Dnevna potreba po cinku je pri odraslem moškem 10 mg.

SELEN
Selen (Se) je mikroelement, ki ga v telesu najdemo le v sledovih,  v naravi  je prisoten v zemlji. Je nujno potreben za tvorjenje encima glutation peroksidaze, vodilnega antioksidanta, ki nastaja v našem telesu in ga najdemo v vsaki celici.

Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za živila, ki imajo visoko vsebnost selena odobrila naslednje zdravstvene trditve, ki se lahko uporabljajo na označbah teh živil: ima vlogo pri nastajanju semenčic, prispeva k ohranjanju zdravih las, prispeva k ohranjanju zdravih nohtov, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, ima vlogo pri delovanju ščitnice, ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.


Vloga selena pri težavah s prostato
 • ima vlogo pri nastajanju semenčic,
 • deluje kot močan antioksidant. Študije so pokazale, da selen s svojimi lastnostmi učinkovito ščiti pred rakotvornimi substancami in tako lahko zmanjšuje pojavnost raka tudi  na prostati.

Absorpcija selena
Večina selena je v živilih vezanega na aminokisline, ki se v telo absorbirata skozi celice stene tankega črevesa. Absorpcija anorganskega selena je precej nepredvidljiva, ocenjujejo, da se giblje nekje okoli 60% – 70%. Po krvi selen potuje vezan na proteine, shranjuje pa se v jetrih, ledvicah in v manjših količinah tudi v skeletnih mišicah.

Viri in dnevne potrebe po selenu
Količina selena v živilih je močno odvisna od koncentracije selena v zemlji, od koder pride v rastline, živalsko krmo in posledično tudi v živali.
Najbogatejši viri selena so morska hrana, jetra, meso in jajca. Vsebujejo ga tudi žita, sadje in zelenjava in oreščki, vendar v precej manjših količinah.
Odrasli potrebujejo nekje 55 µg selena dnevno.


Pri težavah moških  s povečano prostato, ki se kaže kot :
 • pogosti odhodi na stranišče,
 • šibek in prekinjajoč curek,
 • daljše kapljanje,…

si moški lahko pomagajo s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje rastlinske izvlečke iz:
 • BUČNIH SEMEN,
 • RASTLINSKE STEROLE
 • CINK,
 • SELEN


  NUTRILAB PROSTABON herbal izvleček iz bučnih semen s cinkom, selenom in rastlinskimi steroli.

Arhiv:

NUTRILAB Vitamini, minerali + Omega 3
6,90 €
dodaj
ALOEDENT zobna krema s Q10 in čajevcem
5,49 €
dodaj
-30%
KOENCIM Q10 in OMEGA 3 AKCIJA
16,56 €
dodaj
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?