Ne razumeš slovensko? Spremeni jezik   
a Slovenščina
Išči po produktih
izdelek je dodan v košarico
0
izdelkov
v košarici
PREHRANSKA DOPOLNILANARAVNA KOZMETIKADIETETIKAŠPORTNA PREHRANA
Rabiš pomoč?
Pokliči nas:
02 252.23.49
Zaradi katerega razloga uporabljate prehranska dopolnila?
za dobro počutje
da bi shujšal/a
ker se ukvarjam s športom
ker kadim in živim nezdravo
da ohranim zdravje
ker se nepravilno prehranjujem
da ne bi moral/a jemati zdravil
da bi si omilil/a zdravstvene težave
ne uporabljam jih
Opozorilo
Informacije na spletnih straneh so informativne in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. V kolikor na podlagi prebranih informacij predvidevate, da bi lahko bili v skrbeh za svoje zdravje, vam priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.
04.08.2010

Klamatske alge

Modro-zelene klamatske alge veljajo za eno najbolj koncentriranih živil na zemlji, ki je hkrati tudi povsem netoksično, popolnoma naravno, brez dodatkov in nepredelano.

Alge so namreč celoviti mikroorganizmi, katerih razmerja med vitamini, minerali, maščobnimi kislinami in aminokislinami, naj bi bila zelo podobna razmerjem le-teh v človeškem organizmu.

Zaradi optimalnega razmerja hranilnih snovi, ki jih alge vsebujejo, je velika tudi absorpcija klamatskih alg oziroma izkoristek hranilnih snovi v našem organizmu, zato se alge pogosto priporočajo kot odličen vsakodnevni dodatek naši prehrani.

Modro-zelene klamatske alge AFA (latinsko Aphanizomenon Flos-Aquae) rastejo v starodavnem jezeru Klamath, ki leži v južnem delu zvezne države Oregon, v ZDA. Jezero, ki leži na vulkanskem področju, ves čas napajajo reke in potoki, ki so nasičeni z vulkanskimi minerali, zato se jezerska voda ves čas plemeniti in napaja z vulkanskimi kamninami gora, ki obdajajo to jezero. Zaradi neprestanega dotoka rek in potokov Klamatsko jezero pravzaprav nikoli ne miruje, kar daje jezeru in vodam jezera priložnost, da se polnijo oziroma bogatijo tudi s kisikom, ki daje ter omogoča življenje algam, rastlinam in živalim jezera. Jezero Klamath je del zaščitenega naravnega področja in velja za enega najčistejših virov voda v severnem delu Amerike. Jezero leži na nadmorski višini približno 1300 metrov, je zelo plitvo ter večino leta obsijano s soncem, zato je odlično naravno okolje za reakcije fotosinteze ter za tvorbo številnih hranilnih snovi, ki jih vsebuje modro-zelena klamatska alga AFA. Z ekstremno količino mineralnih kamnin bogata geografska regija, veliko sončne energije ter s kisikom bogata, kristalno čista voda premikajočega se jezera Klamath, predstavlja odličen in popoln naravni ekosistem za edinstveno algo, ki velja za eno izmed hranilno najbolj bogatih zelenih živil, ki jih danes poznamo.

Modro-zelene klamatske alge AFA vsebujejo 20 antioksidantov, številne vitamine, 68 mineralov, 70 elementov v sledovih, vse aminokisline, omega 3 in omega 6 maščobne kisline ter vse pomembnejše encime. Specifično težo in pomen algam pa daje predvsem medsebojno sinergistično delovanje hranilnih snovi in elementov v sledovih, ki še dodatno odlikuje to odlično in super hrano.

Alga AFA resnično ponuja največ in največji izkoristek pomembnih mikro-nutrientov, ki jih potrebuje naše telo, istočasno pa vsebuje minimalno število kalorij in obljublja veliko več kot bi lahko pričakovali pri tako majhnem vnosu kalorij. Alga AFA velja hkrati za enega najbogatejših in najboljših virov vitamina B12, zato se njeno uživanje toplo priporoča vegetarijancem, hkrati pa velja tudi za najbogatejši znani vir klorofila ter drugih stimulatorjev tvorbe krvnih celic.

Modro-zelene klamatske alge dobrodejno učinkujejo na naš imunski sistem, na našo presnovo ter prebavni sistem, na hormonsko ravnovesje ter naš živčni sistem, priporočljivo pa jih je uživati predvsem pri:
  • zmanjšani imunski odpornosti
  • različnih neravnovesjih v organizmu oz. pri motnjah v njegovem delovanju, pri alergijah ter pri številnih boleznih na več ravneh
  • presnovnih boleznih kot je sladkorna bolezen ali povečana koncentracija holesterola in trigliceridov v krvi
  • astmi
  • različnih vnetjih kot so artritis ali revmatoidna obolenja
  • čiščenju organizma ter pri
  • različnih nevroloških boleznih kot je blaženje depresij in simptomov Alzheimerjeve ali Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, ipd.
Pri različni ponudbi alg in prehranskih dopolnil alg je smiselno poznati tudi razliko in podobnosti med njimi. Pri primerjavi spiruline, klamatske alge in alge chlorella, je prva razlika v tem, da sta spirulina in klamatska alga modro-zeleni algi, chlorella pa spada v skupino zelenih alg, kar pomeni, da ima za naš organizem neprebavljivo celično steno. Ker je celična stena neprebavljiva mora biti mehansko poškodovana oziroma na nek način zlomljena, zato, da bi naše telo lahko vsrkalo in absorbiralo hranilne snovi alge chlorella. Tehnološki proces, ki zagotavlja mehanske poškodbe celičnih sten alg in ki hkrati ohranja vse hranilne snovi alge, je tehnično zapleten in drag, kar posledično podraži tudi končni izdelek oziroma prehranska dopolnila, ki vsebujejo alge chlorella. Za razliko od alge chlorella imata spirulina in klamatska alga za naš organizem prebavljivo celično steno, pri čemer lahko za klamatsko alga povemo, da je njena celična stena iz snovi podobne glikogenu in da se lahko v našem organizmu zaradi tega absorbira in izkoristi kar 97% alge, kar naj bi bilo največ, glede na višje razvite rastline.

Velika prednost klamatske alge, tako pred spirulino kakor tudi pred chlorello, je v tem, da raste v naravnem in čistem okolju oziroma, da ni gojena v umetnih jezerih tako kot spirulina in chlorella, ki ju gojijo umetno, intenzivno ter z dodajanjem umetnih gnojil. Naravnega okolja v katerem alga uspeva namreč ne moremo ustvariti nikjer drugje, saj umetnih jezer ne moremo obogatiti z vsemi hranilnimi snovmi naravnega jezera, še zdaleč pa umetnega jezera ne moremo obogatiti z vsemi vulkanskimi rudninami in naravnim ekosistemom, ki ga lahko najdemo na primer v čistem in neonesnaženem vodnem okolju jezera Klamath. Klamatska alga kot taka, je zato brez dvoma hranilno zelo bogata in tudi energijsko bogatejša v primerjavi z algo spirulina ali algo chlorella. Tako kot je energijsko in hranilno bogatejše sadje, ki zraste in dozori v naravnem okolju, v primerjavi s sadjem, ki je pridelano umetno oziroma umetno dozori v hladilnicah, je tudi alga, ki zraste v naravnem in čistem okolju, zagotovo bogatejša, učinkovitejša in bolj prijazna za naše telo.

Če za konec dodamo še primerjavo o hranilni vrednosti alg chlorella, spirulina in klamatska alga, lahko zaključimo, da je klamatska alga občutno bogatejša z vitamini in minerali, saj vsebuje večje število ter večje količine le-teh. V primerjavi s spirulino in še posebej v primerjavi s chlorello, pa velja, da se ti vitamini in minerali v našem organizmu tudi veliko bolje izkoristijo. Odlična aminokislinska sestava ter visoka vsebnost omega 3 in omega 6 maščobnih kislin je še dodaten razlog več, da se odločimo za klamatsko algo, izredno čisto okolje v katerem raste, pa pomembna in lahko tudi odločilna ″ pika na i ″ pri naši odločitvi.

Kot zanimivost še informacija, da alge AFA poznajo in uživajo tudi mnogi znani ljudje iz sveta filma, glasbe in zabave, med njimi pa so na primer Demi Moore, Bruce Willis, Joan Rivers, Woody Harrelson, Jennifer Aniston in Silvester Stalone.

Arhiv:

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?